Formatori

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

Te-ai gândit vreodată că destinul copilului tău se află în mâinile tale, că tu determini dacă acesta va reuși sau va eșua în viață? Ei bine, el are nevoie doar te tine pentru a se putea îndrepta spre fericire, are nevoie de iubire și educație pentru a putea deveni o persoană bună, cu un viitor luminos.

Pentru a te putea adresa corespunzător în fața copilului tău, pentru a-i arăta iubirea ce i-o porți este necesar să știi că există cinci limbaje de iubire prin care noi vorbim. Fiecare dintre noi are nevoie să i se vorbească pe limba lui pentru a se simți înțeles și iubit. Astfel, vom explica pe rând care sunt acestea și cum putem comunica prin ele pentru ca cel mic să înțeleagă că îl iubim.

  1. Mângâierile fizice

Copiii au nevoie de mângâiere şi îmbrăţişări pentru a li se umple rezervorul emoţional. Astfel, prin acest limbaj este bine ca atunci când suntem în preajma copilului și dorim să-i transmitem faptul că îl iubim să îl strângem în brațe sau să îl mângâiem pentru ca el să se simtă iubit.

  1. Cuvintele de încurajare

Cuvintele sunt foarte importante în comunicare: încurajări verbale, cuvinte de laudă, aprecieri, feedback-uri pozitive. Cel mic va lua în considerare fiecare vorbă primită și va percepe mesajul că tu îi dorești doar binele și că ești alături de el în orice moment.

  1. Timpul acordat

Timpul petrecut alături de copil este darul pe care îl oferă părintele prin prezenţa sa, iar timpul de acasă este cel mai prețios. Oferă-i timp de calitate, în care să-i vorbești, să-i oferi iubire și să vă jucați pentru ca el să te simtă prezent în viața sa chiar dacă nu ești acolo fizic în orice moment.

  1. Darurile

Cine nu iubește darurile? Acestea ar trebui să aibă semnificaţie afectivă mereu pentru că ele sunt menite să emoţioneze, să transmită un mesaj (împachetarea, momentul oferirii şi despachetării darului).  Prin oferirea unui mic cadou, într-o zi oarecare cel mic va înțelege că tu te gândești la el în orice moment.

  1. Serviciile

Reprezintă ajutorul pe care părinţii îl pot oferi copiilor: repararea unui joc, pregătirea mesei, ajutorul la lecţii, a merge la medic etc. Copilul are nevoie să te simtă alături de el mereu, iar oferirea timpului și a interesului tău față de nevoile sale cu siguranță îi va transmite mesajul de care care are nevoie.

Nu e nevoie de prea mare efort pentru a-i arăta celui mic faptul că îl iubești, doar vorbește-i prin limbajul lui și totul va deveni mai ușor.