Părinți

Test – Cum îți dai seama că ai un copil stresat?

Stresul este normal pentru cei mici, când vine vorba de un test important la școală sau când încearcă ceva pentru prima oară, însă, când stresul devine un factor constant în viața lui, ar trebui să începem să ne punem anumite semne de întrebare.

Am pregătit pentru voi un chestionar pe care să i-l adresați copilului pentru a vedea dacă stresul apare în mod frecvent în viața acestuia și factorii care determină apariția acestuia, pentru a putea interveni la timp și pentru a-l putea evita cât mai mult posibil.

 

  1. Când știu că am un test sau concurs mă simt:

A. sigur pe mine

B. emoționat

C. speriat să nu-i dezamăgesc pe mami și tati

D. cu un gol de stomac

  1. Care este motivul pentru care ai emoții la un test sau concurs?

A. că nu am suficient timp să termin

B. că nu am învățat destul

C. că mami și tati mă ceartă/se supără pe mine dacă nu iau notă bună

D. că doamna învățătoare mă ceartă dacă nu fac bine

  1. Când sunt supărat:

A. le zic lui mami și tati ce s-a întâmplat

B. încep să plâng ca să mă calmez și după vorbesc despre motivul pentru care sunt supărat

C. nu vreau să vorbesc cu nimeni despre asta și încep să plâng

D. arunc cu lucruri prin cameră ca să mă calmez

  1. Când am emoții:

A. încerc și reușesc să-mi păstrez calmul

B. mă doare capul

C. nu pot să dorm noaptea

D. mă doare stomacul

  1. De obicei sunt supărat pentru că:

A. nu ies lucrurile așa cum vreau

B. văd lucruri negative pe site-uri de socializare

C. mami și tati se ceartă

D. am prea multe teme de la școală

Aruncă un ochi alături de copilul tău asupra celor mai frecvente răspunsuri pentru a afla mai multe despre cauzele stresului și cum se pot evita acestea. Este important de reținut că noi, părinții, suntem un model pentru cei mici așa că este important să combatem stresul ca să le dăm un exemplu pozitiv.

Interpretări:

 

Preponderent A– Nivelul de stres al copilului tău este unul normal.

 

Este perfect normal ca cel mic să aibă emoții înaintea unui examen sau când experimentează lucruri noi. Pentru a face față mai ușor acestor provocări, încurajează-l să facă sport sau activități de relaxare, astfel încât să aibă ocupație.

 

 

Preponderent B– Copilul tău manifestă semne de stres în principiu din cauza efectului pe care îl au rețelele de socializare asupra lui.

Acestea îi crează o imagine disproporționată asupra realității, deoarece totul pare perfect. Astfel, cel mic începe să se compare cu această imagine perfectă și începe să-și pună semne de întrebare despre el, de asemenea, bullying-ul online este un alt factor ce duce la apariția stresului.

Pentru a evita aceste situații, este important să stabilești o relație apropiată față de acesta pentru a-ți povesti care sunt motivele care îi crează dificultăți, mai ales în mediul online. Mai multe de atât, accesul la rețelele de socializare sau jocurile cu violență trebuie să fie cât mai restrâns deoarece au o vârstă fragedă și emoțiile provocate pot fi copleșitoare pentru ei.

Preponderent C– Stresul, în acest caz, apare din cauza problemelor de acasă.

Certurile dintre părinți, problemele financiare și lipsa prezenței părinților sunt principalele probleme care declanșează stresul copilului. Dezvoltă această teamă de a nu-și dezamăgi părinții, implicit și teama de eșec, iar întrebările care îi răsună frecvent în minte sunt de tipu: dacă nu fac asta, oare ce se întâmplă?

Deși poate părea neimportant, copilul tău are nevoie de validare și implicit de tine să-i asculți problemele. Este esențial să-i reamintești de fiecare dată că este iubit necondiționat și că îi ești alături indiferent de situație, pentru a căpăta mai multă încredere în el.

 

Preponderent D– Apariția stresului se datorează presiunii care este pusă asupra lui la școală sau din cauza programului încărcat.

 

Apare frica de eșec iar cel mic evită să-și exprime sentimentele, devenind introvertit. Este important să nu-i încarci programul cu multe activități extrașcolare și să-l faci să înțeleagă că oricine este supus greșelii și că este esențial să învețe din ele.

 

 

Acum că ai aflat mai multe despre prinicipalele cauze ale stresului ale copilului tău, poți lucra alături de el pentru a îmbunătății reacțiile și comportamentul său în situații tensionate. Arată-i că orice s-ar întâmpla, tu o să rămai alături de el și că aceste situații sunt trecătoare. Pentru orice problemă există o rezolvare, importantă este comunicarea.