Părinți

Test – Descoperă limbajul de iubire al copilului tău

Te-ai întrebat de nenumărate ori cum îi poți transmite copilului tău siguranța și sentimentul că este iubit orice s-ar întâmpla prin gesturi, sau acțiuni specifice, și nu doar prin cuvinte?

Ei bine, primul pas este cunoașterea și înțelegerea limbajului iubirii pe care cel mic îl deține. În cartea „Cele 5 limbaje ale iubirii” Gary Chapman explică pe larg importanța înțelegerii limbajului iubirii a partenerului prin exemple de cupluri ce își doresc să-și îmbunătățească relația. Cu toate acestea, limbajele iubirii reprezentate în carte sunt valabile și în ceea ce privește relația dintre părinți și copii, în timp ce ne ajută să ne armonizăm relațiile cu cei din jur prin înțelegerea nevoilor lor.

Dacă și tu ești curios/curioasă să descoperi limbajul de iubire al copilului tău, te invit să-l ajuți pe cel mic să parcurgă acest set de întrebări, iar la final să adunăm punctajul.

1. Ce preferi să faci când stai cu mami și tati?         

           A. Să primești îmbrățișări

           B. Să vorbești cu ei

           C. Să faceți activități împreună

           D. Să primești cadouri

           E. Să te ajute să pregătești activități

2.   Sunt fericit când: 

           A. Sunt mângâiat și îmbrățișat

           B. Primesc complimente

           C. Mă joc cu părinții mei

           D. Primesc cadouri

           E. Sunt ajutat să descopăr lucruri noi

3. Devin supărat când:

           A. Mami și tati nu mă iau în brațe sau nu mă pupă

           B. Nu vorbesc cu mine 

           C. Nu au timp să se joace cu mine 

           D. Nu primesc ce vreau

           E. Mami și tati nu mă ajută la teme

 

4.   Îmi place să le arăt lui mami și tati că-i iubesc prin:

           A. Îmbrățișări

           B. Cuvinte frumoase

           C. Timp de stat cu ei

           D. Cadouri făcute de mine

           E. Să-i ajut să pregătească masa sau cu alte treburi prin casă

  5.  Când stau cu prietenii/colegii mei, îmi place să le arăt că-i apreciez prin:

          A. Luat în brațe

          B. Încurajări

         C. Joacă

         D. Mici cadouri

         E. Îi ajut când au nevoie de mine              

           

După ce ai făcut acest chestionar alături de copilul tău, urmează partea noastră preferată: descoperirea limbajului iubirii al copilului și cum ne putem folosi de această informație pentru a ne exprima iubirea în forma corectă. Există cinci limbaje bazate pe: mângâierile fizice, cuvinte de încurajare, timpul petrecut împreună, darurile și serviciile.

 

 

Dacă răspunsurile copilului tău sunt preponderent „A” înseamnă că acesta apreciază mai mult mângâierile fizice, iar rezervorul său emoțional se umple prin atingeri și dragoste primită prin gesturi precum mângâieri, îmbrățișări, o mână pe umăr și așa mai departe. Apropierea fizică îi oferă siguranță și încredere, de aceea este important ca părinții să aibă o relație apropiată cu cel mic.

 

 

 

 

 

În ceea ce privește răspunsurile preponderent „B”, copilul tău are nevoie de cuvinte de încurajare și de validare. Acesta resimte nevoia constantă de a primi cuvinte de laudă sau cuvinte care să exprime sentimentele de afecțiune pe care i le porți. Acesta își exprimă cel mai ușor sentimentele verbal, motiv pentru care se așteaptă ca acest lucru să vină și din partea ta.

 

 

 

 

Pe de altă parte, în cazul răspunsurilor cu o preponderență ridicată „C”, timpul petrecut împreună este extrem de important pentru copilul tău. Încearcă pe cât posibil să îi oferi atenția necesară, să cauți jocuri interactive, să-l provoci la discuții creative și să îi oferi inspirația de care are nevoie pentru a ieși din zona de confort. 

 

 

 

 

Un alt limbaj de iubire reiese din răspunsurile preponderente „D” și anume, limbajul bazat pe oferirea darurilor și a micilor atenții. La fel cum există oameni care preferă să primească complimente, la fel există persoane care simt afecțiune și iubire în momentul în care primesc cadouri fără o ocazie anume. În cazul în care ai observat că fiul/fiica ta devine mai cald/ă față de tine atunci când îi oferi un dar, este clar faptul că cel mic se simte iubit și apreciat prin micile cadouri.

 

 

 

 

Ultimul, dar nu cel din urmă, limbaj al iubirii este cel al serviciilor. În cazul în care răspunsurile tale au fost majoritar „E”, ei bine, copilul tău are nevoie să te simtă aproape mereu. Are nevoie să simtă că îl sprijini și că îi vei oferi necondiționat ajutorul chiar și în cazul celor mai mărunte lucruri precum făcutul temelor împreună, pregătirea cinei sau strângerea jucăriilor din cameră.

 

 

 

 

 

Începutul poate fi greu, însă nimic nu este mai important decât copilul tău care are nevoia de a se simți iubit și apreciat pentru gesturile mici pe care le oferă în mod gratuit. Apreciază-i valoarea, apreciază-i acțiunile și progresele. 

Important este să iei în considerare faptul că este normal să identifici chiar și două limbaje de iubire ale copilului, iar acest lucru nu este nici rău, nici greșit, deoarece astfel vei reuși să umpli mai ușor rezervorul de iubire al copilului tău.