Părinți

Importanța mesei în familie pentru dezvoltarea copilului

Te simți mereu ocupat și dorești să petreci timp și cu copilul tău? Conform mai multor studii, masa în familie este esențială atât pentru îmbunătățirea relațiilor dintre membrii familiei, dar și pentru dezvoltarea armonioasă copilului. 

Am pregătit câteva idei de activități interesante de realizat la masa în familie:

 

 

Ajutarea la pregătirea mesei – astfel, îl responsabilizezi pe cel mic.

 

 

 

 

Gătitul împreună – uneori părinții uită să se joace, iar gătitul este o metodă creativă și distractivă prin care poți realiza mâncăruri delicioase.

 

 

 

 

Povestiți despre cum a fost ziua voastră – comunicarea este foarte importantă pentru a-ți cunoaște mai bine copilul și pentru a-l învăța cum se procedează în anumite situații; cu atât mai mult, îl încurajezi să-și exprime sentimentele. 

 

 

 

Creați jocuri la masă – vă puteți imagina pentru fiecare membru câte un rol de așa da sau așa nu, pentru ca cel mic să înțeleagă prin puterea exemplului cum ar trebui să se comporte la masă. 

 

 

Principalele beneficii ale mesei în familie – pentru cei mici:

  • vor adopta o alimentație sănătoasă și echilibrată 
  • învață care sunt bunele maniere: cum să se comporte la masă; învață cum să mănânce cu gura închisă, cum se stă corect la masă și transformă acest lucru într-un obicei care-i va ajuta pe viitor
  • se vor simți iubiți și protejați prin timpul petrecut împreună cu părinții
  • învață să comunice cu mai multă ușurință cu cei din jur 
  • mesele armonioase în familie îi ajută pe copii să nu dezvolte, mai târziu, agresivitate în comportamentul lor

 Rolul mesei în familie, poate părea un lucru nesemnificativ la o primă vedere, însă are foarte multe beneficii. Este important să-ți petreci cât mai mult timp cu copilul tău pentru dezvoltarea sa armonioasă. Masa în familie este momentul perfect pentru a petrece timp cu toți membrii, mai ales dacă ai un program încărcat.