Mentori și modele

Rolul modelelor în viața copiilor

Pentru cei mici, este important să aibă modele de mici deoarece le ajută motivația și dezvoltarea personală. Copiii își aleg modelele pe care să le urmeze prin ce observă și prin imitație. Exemple de modele pentru aceștia sunt fie părinții, membrii ai familiei, dar și profesorii.

Orice părinte care i-a dedicat copilului său mai multă atenție a putut observa că acesta este mult mai receptiv la activități care pot fi imitate. Sigur ai sesizat că el întâi observă comportamentele celor din jur și abia apoi încearcă să le înțeleagă și să le reproducă. Prin urmare, puterea exemplului este cea mai puternică resursă pe care o poate accesa copilul tău.

Dacă un copil este întrebat care este modelul său în viață, cel mai probabil, răspunsul său va fi un personaj din desenul animat preferat. Deoarece media joacă un rol semnificativ în viețile tuturor, pentru cei mici televizorul este sursa primară de extragere a informației. Spre exemplu, ei îi consideră pe supereroi niște exemple de urmat însă, nu mereu ce este prezentat în desenele animate are un impact pozitiv asupra celor mici. Aceștia încep să imite anumite activități pe care le văd la desene și care nu sunt caracteristice vârstei lor. De aceea, este importantă intervenția părinților încă de la o vârstă fragedă.

 

În realitate, cel mai bun model pentru copii ar trebui să fie părinții deoarece sunt cei care au grijă de cel mic și-l cunosc cel mai bine. Copiii își petrec majoritatea timpului lor alături de părinți. Astfel, ei trebuie să reprezinte pentru cel mic un exemplu de urmat pe care el să-l imite. Este foarte important pentru părinți să stabilească ce model de parenting să folosească pentru copilul lor și ce valori au în familie. Deoarece, atunci când copilul va avea nevoie de sfaturi și ajutor, părinții trebuie să fie alături de el să ajute la modelarea sa, nu televizorul sau alte resurse din online.

 

 

De-a lungul timpului, ideea de a fi un model potrivit pentru copilul tău a rămas la fel de importantă. Motivația, modul de abordare în diferite situații și comportamentul celui mic trebuie modelat încă de la o vârstă fragedă, deoarece învață totul mai repede și îi devine chiar un obicei.