Ciorbă de fasole boabe

Ciorbă de fasole boabe

Vrei să te bucuri de autenticitatea mâncărurilor românești împreună cu cei dragi? Ce spui de o ciorbă de fasole?

Am pregătit pentru tine o rețetă veche de familie, savuroasă și ușor de preparat.

Ingrediente:

  • 500 g fasole albă, boabe;
  • 2 morcovi (150 g);
  • 1 rădăcină păstârnac (50 g);
  • 1 rădăcină pătrunjel (50 g);
  • ½ rădăcină țelină (50 g);
  • 1 ceapă mare / 2 cepe potrivite (200 g);
  • 1 ardei roșu mare (100 g);
  • o cutie de roșii tăiate, fără coajă (400 g);
  • un cartof în coajă;
  • o crenguță de cimbru;
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui;
  • o legătură bogată de leuștean;
  • sare, piper (după gust). 

 

Timp de preparare: 2 ore/ 2 ore și jumătate

Număr de porții: 8

Cantitate: 4 l

Se aleg și se spală bine boabele de fasole. Se țin apoi la hidratat în apă rece, cel puțin două ore înainte de gătire. Se schimbă apa din vas și se pune fasolea la fiert. Adăugarea unui cartof cu coajă în oală ajută la fierberea mai rapidă a boabelor de fasole și la păstrarea lor întregi. Se arunca în oală și o crenguță de cimbru, și se lasă la fiert, la foc domol, cu capac.

Când fasolea este pe jumătate fiartă, se adaugă jumătate din cantitatea de ceapă (100g), împreună cu restul legumelor. Se toacă apoi mărunt și ardeiul, se pune în oală și se lasă la fiert în continuare.

În acest timp, separat, se călește restul de ceapă (100g) în 3 linguri de ulei de floarea soarelui. Când ceapa devine aurie, se adaugă peste aceasta roșiile și se lasă la fiert, la foc mic, timp de 10 minute.

Apoi se pune amestecul de roșii și ceapă peste ciorbă și se mai fierbe încă 10 minute. Se presară sare și piper după gust. Când ciorba e gata, se stinge focul și se adaugă  leuștean din belșug.

Mirosul acestei ciorbe va îmbia pe toată lumea și, după ce o vor gusta, cu siguranță vor mai cere o porție! 

Te invit aici să urmărești prepararea acestei rețete rapide și delicioase, pregătite cu mult drag de minunata noastră Gabriela Brastaviceanu.