Lecția 3 - Învățarea prin joc

Terapia Sandplay

Sandplay- O cale către suflet, un drum creator al dezvoltării personalității

Terapia Sandplay, conform psihoterapeutei Mihaela Marin este o formă de psihoterapie utilizată atât cu copii, cât și cu adulți și are scopul de a găsi vindecare prin conexiunea individului la inconștient.

Creatoarea terapiei Sandplay, psihoteraputul elvețian Dora M. Kalff și-a bazat teoriile pe principiile psihologiei analitice ale lui Carl Gustav Jung și pe activitatea psihiatrului de copii Margarita Lowenfeld.

Dora Kalff a colaborat cu Lowenfeld proiectând tava și adăugând nisipul, un mijloc prin care atât copiii cât și adulții pot reprezenta conținutul psihic din conștiință.

“Sandplay este metoda pe care o folosesc în terapie atât cu copii cât și cu adulții pentru a accesa conținutul inconștientului. După cum sugerează și numele său, constă în jocul într-o cutie de lemn special proporționată. Se oferă și nisip uscat și umed. De asemenea, pacienții au la dispoziție o serie de figuri mici, cu care dau realizare formală lumilor lor interioare. Cifrele pe care le pot alege, trebuie să ofere în cel mai complet mod posibil, un eșantion reprezentativ pentru toate ființele animate și neînsuflețite pe care le putem găsi atât în ​​lumea externă, cât și în lumea interioară imaginativă …” (Dora Kalff. Journal of Sandplay Therapy, volumul 1, numărul 1, 1991)

Metoda aceasta de terapie este bine studiată și s-a dovedit a fi eficientă în ameliorarea problemelor pe care cei mici le au, dar și la îmbunătățirea relației părinte-copil. Conform Margaritei Lowenfeld, copiii folosesc simboluri destul de natural pentru a-și recrea lumile interioare, mai ales când se joacă cu diferite obiecte.

Jocul cu nisip este o metodă remarcabilă de a configura emoțiile copilului/adultului într-un mod vizibil, în măsura în care corpul nostru este terenul de joacă al emoțiilor și devine accesibil simbolurilor adiacente care leagă inconștientul și conștiința. Motiv pentru care este atât de utilă reconfigurarea proceselor inconștiente care se reflectă în emoții, tensiuni, gânduri, idei printr-o metodă în care sunt folosite mâinile, nisipul sau alte obiecte prin care se reprezintă lumea înconjurătoare pentru detensionare, conștientizare, reorganizare și reconfigurare.

În procesul terapeutic, reprezentarea si configurarea simbolurilor se produc în cadrul unei relații terapeutice, într-un spațiu sigur și protejat, în care se oglindesc multe greutăți ce devin astfel pentru prima dată accesibile emoțional și tot acolo în relația cu terapeutul/terapeuta, se pot, de asemenea, face noi experiențe emoționale.

Așadar, greutățile cu implicațiile lor emotionale trebuie trăite și reprezentate în confruntarea ce această reprezentare simbolică, în modelarea și remodelarea lor, deoarece ele pot aduce transformarea.

Doamna psihoterapeut Mihaela Marin dezvoltă de peste opt ani acest tip de terapie și o practică de șase ani, deoarece este o metodă profundă pe care a trăit-o personal, abia apoi să o poată pună în practică știind 100% ce implică și ce așteptări să aibă pentru tratarea emoțiilor.