Atelier. Joc și nu joacă

Adolescenți și tineri 12-18 ani
31.10.2021, 11:00
510 RON (8 sesiuni)
15
8
1 pe săptămână
120 de minute
8 saptamani
Piața Pache Protopopescu, nr.9, București

”Hai să ne jucăm!” și ”Hai să jucăm un joc” – sunt două exprimări care, la prima vedere sunt simple, exprimă dorința de a ne juca. Oare, poate fi ceva mai complex de atât? Este o întrebare cu care ne începem acest atelier.

Primul pas pe care îl facem este să definim corect ”joc” și ”joacă”, mai ales din punct de vedere al vârstei pe care o avem. Încă de mici, ne jucăm! Cu o minge, cu diverse jucării, pe telefon, cu console. Pe scurt, a te juca înseamnă a-ți petrece timpul amuzându-te cu diferite obiecte. Cu timpul, apare ceea ce numim socializare. Intrăm în contact cu părinții, bunicii, prietenii de la grădiniță sau din curtea blocului sau școlii. Și vrem să ne jucăm! Instinctiv, începem să respectăm niște reguli, fiindcă așa este jocul.

Iată un exemplu: 

Când eram copil, eram foarte bun la baschet. Ziua mea obișnuită însemna: școală, teme și terenuri de baschet până la căderea nopții. Obișnuiam să alerg și să înscriu din diferite poziții la coș. Când prietenii mei își terminau temele, se alăturau și ei. Odată, unul dintre prietenii mei a spus: „Hei, să alegem o poziție și să vedem cine va înscrie mai multe puncte”. Astfel, am inventat un joc, cu reguli, și cu scopul de a vedea cine obține mai multe puncte.

Așa o simplă joacă cu mingea s-a transformat într-un joc.

Deci, care este diferența dintre joacă și joc?

În societate s-ar traduce astfel: când suntem noi cu noi înșine, gândim, reacționăm în stilul nostru, însă când ne ”jucăm” împreună cu alte persoane este important să ne aducem aminte de regula societății în care trăim: ”libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celui de lângă mine.

Iar libertatea presupune să respectăm pentru a fi respectați, să fim îngăduitori, să știm când depășim limita bunului simț și să ne oprim la timp, să înțelegem faptul că fiecare este diferit și unic în felul lui. Înțelegând aceste calități, vom fi capabili să înțelegem regulile jocului.

În cadrul acestui atelier vom înțelege diferențele de nuanță dintre joc și joacă, vom parcurge diferitele etape ale vieții unei persoane și vom vedea că pentru fiecare vârstă, joaca poate căpăta înțelesuri și înțelesuri, iar simple reguli de comportament și dezvoltare personală pot contribui la înțelegerea jocului – care poate fi școala, locul de muncă, familia.

Un joc are - pe lângă jucători-  limite, reguli și scop! Le asimilăm și ne jucăm!