Dezvoltarea emoțională a copilului – Interviu cu Ana Maria Ivan

Interviu cu bloggerul Ana Maria Ivan

Când vine vorba despre educarea copiilor, presiunea societății este resimțită diferit de către fiecare părinte, iar modelele și mentorii au un rol extrem de important în întregul proces de creștere a celor mai mici și mai mari.

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit ca mamă și pe care l-ai da mai departe?

Să îmi ascult instinctul. Și asta le spun și mamelor. Dincolo de cărți, dincolo de specialiști, o mamă care își iubește copilul știe mai bine ca oricine ce trebuie făcut. Trebuie doar să îl vadă, să simtă, să audă și vin toate de la sine. Copiii au nevoie de puține lucruri pentru o dezvoltare armonioasă: iubire, atenție, timp, joacă și hârjoană.

Când și cum ai realizat că fiul tău preia din comportamentul persoanelor din jur?

Cand i-a spus surorii sale acum 2 zile ”ticălos mic și fără suflet”. Iar mie mi-au ieșit ochii din cap și mi-a picat fața. Când l-am întrebat de unde a auzit asta, mi-a spus zâmbind: ”De la Peter Pan!” După care m-a întrebat ce înseamnă ”ticălos”…

I-ai influențat în vreun fel pe copiii tăi în alegerea modelelor?

Am căutat ”doar” 2 ani grădinița perfectă pentru ei, vizitând nu mai puțin de 7. Acum caut școala. Am început anul trecut. Caut locurile în care să găsesc prelungirea educației pe care o primesc acasă.

Cât de îngrijorată ești în legătură cu diversitatea de conținuturi la care pot avea acces copiii? 

Urmăresc eu înainte orice, chit că e vorba de tv și desene animate sau de citit cărțile de povești. Vreau să nu mă ia pe nepregătite. S-a întamplat asta după ce începusem să le citesc o carte cu poveștile lui Creangă precum ”Pupăza din tei” și mi-am dat seama că vocabularul nu este unul potrivit vârstei, așa că am schimbat multe la poveste.

Ce sfat le-ai oferi părinților în ceea ce privește alegerea modelelor și a mentorilor?

Să stabilească în familie cum vor să își crească copilul și să caute oamenii care pot face același lucru în lipsa sau în locul lor. E ușor să spunem ”asta a fost școala, peste tot e la fel”. De fapt, atât am putut noi. Să caute oameni care iubesc copiii, care sunt simpatici și care fac lucruri de drag.