Autor: Anca Moldoveanu, psihopedagog și coach
A fi prezent în viața copilului tău nu se rezumă strict la prezența fizică, deși mulți părinți fac această presupunere greșită. A fi prezent în viața copilului constă în mult mai multe atribute ce nu depind de timpul fizic. Află părerea specialistului despre cum să rămâi conectat conștient în activitățile cu cel mic.
Ce înseamnă să fii prezent în viața copilului tău?
A fi prezent în viața copilului tău înseamnă a auzi cu adevărat ceea ce are de spus, a observa ceea ce nu spune și a înțelege ceea ce îl determină cu adevărat să se comporte într-un mod anume. Cu alte cuvinte, copiii își doresc ca părinții lor să fie prezenți în viața lor și dispuși să lase deoparte un timp în care să aibă parte de atenția lor nedivizată. Pentru fiecare persoană sau părinte, aceasta poate însemna ceva diferit. Pentru majoritatea oamenilor, înseamnă să fii pe deplin angajat în acest moment; să nu vă concentrați asupra telefonului sau a oricărei alte distrageri. Ca părinți, ar trebui să fim concentrați și prezenți în momentele pe care le avem cu copiii noștri.
În calitate de părinți avem multe responsabilități. În topul listei noastre de priorități ar trebui să fie petrecerea timpului de calitate cu copiii noștri. Nu necesită mulți bani, ci doar dorința de a fi prezent.
Dacă succesul copiilor tăi este o prioritate, și a fi prezent în viața lor trebuie să fie o prioritate.
„Puneți-vă timpul acolo unde este inima voastră”. Există multe modalități de a-i arăta copilului că ești prezent în viața lor. Acestea pot include:
- Mesele împreună: Mâncați împreună cina fără TV sau alte dispozitive electronice.
- Încurajează o atmosferă pozitivă de fericire. Salutați-vă copiii cu un zâmbet când intră într-o cameră.
- Vorbește cu copiii tăi despre ziua lor. Puneți-i pe toți să împărtășească părțile bune și mai puțin bune din ziua lor, la cină sau în călătoria cu mașina spre casă.
- Jucați-vă împreună! Planificați seri de film! Dansați în sufragerie! Jucați-vă în parc!
Nu există o formulă magică pentru timpul petrecut împreună în timpul săptămânii, dar cheia este să comunicăm copiilor noștri că sunt speciali, semnificativi și demni de timpul și atenția noastră.