Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

Te-ai gândit vreodată că destinul copilului tău se află în mâinile tale, că tu determini dacă acesta va reuși sau va eșua în viață? Ei bine, el are nevoie de tine pentru a se putea îndrepta spre fericire, are nevoie de iubire și educație pentru a putea deveni o persoană bună, cu un viitor luminos.

Înțelegeți ce îl face pe copilul tău să se simtă iubit  și începeți să vorbiți limba lor

Ai înmânat vreodată unui adolescent un cadou pe care ai petrecut ore întregi alegându-l, doar pentru ca acesta să-ți mulțumească, dar nu pare să-i acorde mai multă atenție? Sau îi oferi copilului tău o îmbrățișare uriașă în fiecare zi, când îi iei de la școală, iar el îți răspunde cu o încruntare?

Poate fi destul de derutant atunci când copiii tăi nu răspund la gesturile tale iubitoare așa cum te aștepți. Și dacă aveți mai mult de un copil, s-ar putea să observați uneori că ceea ce înseamnă mult pentru unul are un impact mic asupra altuia. Deci ce se întâmplă?

S-ar putea să aibă diferite „limbi de iubire”.

Conceptul de limbaje de iubire a fost introdus de Dr. Gary Chapman, acesta considerând că cei mici (și adulții) exprimă și primesc dragostea în cinci moduri diferite. Cu toții ne dăm seama că fiecare copil este diferit și că ceea ce funcționează cu unul poate să nu funcționeze cu altul, dar poate ceea ce nu este atât de evident este că ceea ce comunică dragostea unui copil poate să nu fie primit în același mod de altul. Chapman spune că toți vom avea un limbaj amoros primar - modul în care ne comunicăm cel mai bine dragostea.

Pentru a te putea adresa corespunzător în fața copilului tău, pentru a-i arăta iubirea ce i-o porți, este necesar să știi că există cinci limbaje de iubire prin care noi vorbim. Fiecare dintre noi are nevoie să i se vorbească pe limba lui pentru a se simți înțeles și iubit. Astfel, vom explica pe rând care sunt acestea și cum putem comunica prin ele pentru ca cel mic să înțeleagă că îl iubim.

Care sunt cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

1. Mângâierile fizice

Copiii au nevoie de mângâiere şi îmbrăţişări pentru a li se umple rezervorul emoţional. Astfel, prin acest limbaj este bine ca atunci când suntem în preajma copilului și dorim să-i transmitem faptul că îl iubim, să îl strângem în brațe sau să îl mângâiem pentru ca el să se simtă iubit.

2. Cuvintele de încurajare

Cuvintele sunt foarte importante în comunicare: încurajări verbale, cuvinte de laudă, aprecieri, feedback-uri pozitive. Cel mic va lua în considerare fiecare vorbă primită și va percepe mesajul că tu îi dorești doar binele și că ești alături de el în orice moment.

3. Timpul acordat

Timpul petrecut alături de copil este darul pe care îl oferă părintele prin prezenţa sa, iar timpul de acasă este cel mai prețios. Oferă-i timp de calitate, în care să-i vorbești, să-i oferi iubire și să vă jucați pentru ca el să te simtă prezent în viața sa chiar dacă nu ești acolo fizic în orice moment.

4. Darurile

Cine nu iubește darurile? Acestea ar trebui să aibă semnificaţie afectivă mereu pentru că ele sunt menite să emoţioneze, să transmită un mesaj (împachetarea, momentul oferirii şi despachetării darului). Prin oferirea unui mic cadou, într-o zi oarecare, cel mic va înțelege că tu te gândești la el în orice moment.

5. Serviciile

Reprezintă ajutorul pe care părinţii îl pot oferi copiilor: repararea unui joc, pregătirea mesei, ajutorul la lecţii, a merge la medic etc. Copilul are nevoie să te simtă alături de el mereu, iar oferirea timpului și a interesului tău față de nevoile sale cu siguranță îi va transmite mesajul de care are nevoie.

Nu implică un efort prea mare pentru a-i arăta celui mic faptul că îl iubești, doar vorbește-i prin limbajul lui și totul va deveni mai ușor!