Cum faci pace cu tine ca să fii bine cu ceilalți (VIDEO)

Autor: Cristina Coman, psihoterapeut și psiholog clinician

 

Se poate întâmpla ca o persoană să nu se regăsească într-o anumită relație sau să nu se simtă confortabil într-o anumită situație. Aceste probleme apar pentru că persoana respectivă nu se simte bine cu ea însăși și nu se auto-cunoaște cu adevărat.

A te simți bine cu tine este un proces de evoluție, nu se poate întâmpla dintr-o dată. Esențial este momentul în care ajungi să conștientizezi și să integrezi care din situațiile de viață pe care le întâlnești te fac să te simți bine cu tine însuți și care nu. Stima de sine este un element important deoarece te face să te placi, chiar și în ipostazele în care nu ești mulțumit de ceea ce faci.

O mare parte dintre problemele cu care se confruntă oamenii sunt doar în mintea acestora. Ele se formează odată cu începutul vieții și până la final acestea au rolul de a forma un EU ideal.  Astfel, ei înțeleg că doar așa se formează o valoare ce va fi apreciată în exterior. Însă dacă o persoană se cunoaște pe sine prin ceea ce a experimentat, nu prin ce i s-a spus de către oamenii din jur, o să înțeleagă cine este cu adevărat. „Cine sunt eu?” poate părea o întrebare banală dar este de bază în descoperirea propriei persoane.

Oamenii trebuie să realizeze că profesiile pe care și le aleg nu îi definesc în totalitate. EU-ul integrat al fiecăruia este alcătuit din mai multe componente: EU-ul social, EU-ul sexual, EU-ul relațional. Fiecare persoană este formată din mai multe elemente care se leagă între ele prin fluidul ce poartă denumirea de viață. Spre exemplu, dacă o persoană rămâne fără serviciu și EU-ul social este pierdut, înseamnă că acea persoană nu a înțeles încă faptul că ceea ce face nu este tot ceea ce este el ca om. Trebuie să realizeze ca este mai mult de atât și că ceea ce a exprimat este doar o parte dint-un întreg.  

Multă lume consideră că dacă merge la psihoterapeut învață să se auto-descopere și totul se rezolvă de la sine. Într-o anumită măsură acest lucru este adevărat, deoarece specialistul este acolo tocmai pentru a-l ajuta să se cunoască mai bine, însă pacientul relatează situația în modul în care acesta o vede nu mereu cum ar trebui de fapt. Când relația de empatie dintre psihoterapeut si persoană se formează, abia atunci apare procesul de auto-cunoaștere. O persoană ajunge să se simtă bine cu ea însuși atunci când învață să se accepte, dar ca să poată să se accepte, în primul rând trebuie să se cunoască, să aibă o imagine clară a ceea ce reprezintă. Aceasta se formează pe parcursul vieții și se adaptează în funcție de situațiile în care a fost pus. Psihoterapeutul ajută omul să înțeleagă aceste aspecte foarte importante.

O persoană se pierde pe sine când rămâne fără loc de muncă doar dacă rămâne fără resurse financiare. În rest, dacă există alte ocupații în paralel precum statul cu copilul, relația armonioasă cu soțul, pierderea jobului nu este egală cu pierderea de sine, pentru că acel loc de muncă nu este tot ceea ce-l definește pe om. Celelalte lucruri reușesc să umple golurile pe care le poate simți, tocmai pentru a nu se pierde pe sine. Dacă o persoană este axată doar pe muncă și în relația de cuplu nu este implicată deloc, clar o să aibă senzația că s-a pierdut pe sine dacă nu mai are acel loc de muncă.

Dezvoltarea personală nu se termină niciodată, doar sunt mai multe etape în funcție de vârstă. Dar o persoană învață să fie bine cu ea în fiecare zi. Oamenii trebuie să învețe să trăiască cu ceea ce li se aduce sau îi descompune.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți fii la pace cu tine ca să fii bine cu ceilalți, înscrie-te în Clubul "Aleg să Previn! Educație și Sănătate" și vei afla mai multe informații de la psihoterapeutul Cristina Coman.