Copiii se nasc cu nevoia și dorința de a se conecta cu cei din jur. Copiii cresc și se dezvoltă rapid în primii cinci ani în cele patru domenii principale de dezvoltare. Aceste zone sunt motorii (fizice), de comunicare și limbaj, cognitive, sociale și emoționale.
Dezvoltarea socială și emoțională înseamnă modul în care copiii încep să înțeleagă cine sunt, ce simt și la ce să se aștepte atunci când interacționează cu ceilalți. Este dezvoltarea capacității de a:
- Forma și susține relații pozitive;
- Experimenta, gestiona și exprima emoțiile;
- Explora și interacționa cu mediul.
De ce este importantă dezvoltarea socio-emoțională a copilului?
Această dezvoltare influențează încrederea în sine a copilului, empatia, capacitatea de a dezvolta prietenii și parteneriate semnificative și de durată, precum și un sentiment de importanță și valoare pentru cei din jurul său. Dezvoltarea socială și emoțională a copiilor influențează, de asemenea, toate celelalte domenii de dezvoltare.
Părinții și îndrumătorii joacă un rol esențial în dezvoltarea socială/emoțională a copilului, deoarece îi oferă cele mai consistente interacțiuni. Experiențele coerente cu membrii familiei, profesorii și alți adulți îl ajută pe copil să învețe despre relații și să exploreze emoțiile în interacțiuni predictibile.
Pentru a susține dezvoltarea socială și emoțională a copilului dumneavoastră, este important să vă angajați zilnic în interacțiuni de calitate, în funcție de vârsta acestuia.
Dezvoltarea psiho-emoțională nu este o caracteristică intrinsecă ce apare încă de la naștere
Ci constă într-un set de aptitudini cheie care pot fi dobândite în timp, prin diferite metode. Este nevoie de timp și exercițiu, dar mai ales de ghidaj din partea adulților din jurul copiilor.
Principalele aptitudini cheie ale dezvoltării socio-emoționale:
- Să înțelegi ce simți și să faci legătura între emoțiile și gândurile tale;
- Să-ți gestionezi emoțiile;
- Să înțelegi punctul de vedere al altcuiva și să oferi empatie celor din jur;
- Să stabilești relații interpersonale și legături puternice cu ceilalți;
- Să iei decizii bune legate de tine, dar și de cei din jur.
Ele pot fi dobândite în timp, prin diferite metode. Iată, pe scurt, patru dintre acestea:
Cum pot fi dobândite aptitudini cheie ale dezvoltării socio-emoționale ale copilului
1. Fii un model pentru copilul tău.
Copiii imită ceea ce văd la modelele lor – părinți, profesori, prieteni, personaje din cărți sau filme.
Fii mereu conștient nu doar de cuvintele pe care le folosești, ci și de limbajul nonverbal, de reacțiile și atitudinile tale în diverse situații.
2. Fii ”antrenorul de emoții” al copilului tău.
Dacă tu îți conștientizezi și accepți emoțiile, și folosești metode prin care să le gestionezi, copilul tău va învăța cum să procedeze în situațiile mai dificile.
Vorbiți despre emoții, ajută-l să și le exteriorizeze într-un mod sănătos și asertiv, fără a-și face rău lui sau celor din jur.
3. Oferă-i copilului variante de alegere.
Nu te considera atotcunoscător și judecător absolut, ajută-ți copilul să devină independent și să învețe să ia decizii. Dă-i variante și acceptă-i alegerile, atunci când acestea nu-l pun în pericol.
Pentru ca adultul de mâine să discearnă ce e bine pentru el, copilul de azi are nevoie de încredere și să învețe din greșeli.
4. Folosește reguli pozitive pentru disciplinarea celui mic.
Nu scoate în evidență greșelile, nu-l rușina și nu-l umili. Spune-i cum ți-ai dori să se comporte și ce reguli ar trebui să respecte, explică-i posibilele consecințe ale faptelor sale.
Laudă-ți copilul pentru comportamentul său pozitiv, arată-i că ai încredere în el!