Autor: Cristina Coman, psihoterapeut și psiholog clinician
„În dezvoltarea emoțională individuală, precursorul oglinzii este chipul mamei.” - D. W. Winnicott, ”Mirror-role of Mother and Family in Child Development”.
A fi mamă este unul dintre cele mai importante roluri pe care o femeie le poate juca vreodată. Mamele joacă un rol imens în viața copiilor lor, îngrijindu-i, iubindu-i, învățându-i și multe altele. Modul în care se dezvoltă un copil poate fi atribuit în mare măsură rolului pe care îl joacă părinții și îngrijitorii în viața lor, deci care este exact rolul unei mame în dezvoltarea copilului timpuriu?
De ce este mama oglinda propriului copil?
Copiii prosperă atunci când au o relație sigură și pozitivă cu oamenii, în special cu părinții lor. Studiile au arătat că etapa copilăriei, și mai ales primii ani din viață, este o perioadă în care, din punct de vedere al dezvoltării, un copil învață multe lucruri din mediul înconjurător și de la oamenii din jur. Aceasta este fereastra de învățare a copilului, care va avea un impact asupra anilor lor de creștere. Prin urmare, ca prezență principală în viața unui copil în acest moment, relația unei mame cu copilul ei este crucială. O mamă joacă roluri multiple în dezvoltarea copilului, deoarece este profesor în fiecare aspect al creșterii dezvoltării unui copil – social, emoțional, fizic, cognitiv și independent.
”Copilul are nevoie de afectivitatea mamei. În primii ani din viața este foarte bine să stai lângă copilul tău. În primii ani din viață, 60% din experiențele fundamentale ale vieții sunt achiziționate, atunci vom sacrifica 3 ani pentru ca mai târziu să ne putem îndepărta treptat de copil”, spune Cristina Coman, psiholog clinician și psihoterapeut.
Dezvoltarea copilului: Mama, prima oglindă
Rețelele sinaptice din creierul unui copil se formează încă în primii cinci ani de viață. Copiii din această etapă sunt deosebit de receptivi la contactul uman. Modul în care părinții interacționează cu copiii lor și îi implică în activități de dezvoltare cognitivă, socială și emoțională în acești ani va defini viitorul lor.
E important ca fiecare mamă să decidă cât timp vrea să aloce copilului și cât timp vrea să-și aloce ei înseși. Desigur, timpul necesar copilului depinde foarte mult de vârsta acestuia, de etapa de dezvoltare cognitivă și emoțională în care se află. Primii ani de viață rămân însă esențiali pentru adultul de mai târziu.
”În momentul în care devii părinte, în concordanță cu ceea ce vrei să oferi copilului și ceea ce știi tu și observi din comportamentul copilului că are nevoie, cât timp dorești să îi aloci lui și cât timp vrei să îți aloci ție? În funcție de perioadele copilului de viață, noi va trebui să alocăm un timp mai mare sau mai scurt din timpul nostru”, a mai spus Cristina Coman.
Există în prezent o tendință tot mai puternică de a lăsa responsabilitatea parentingului mai mult în seama tatălui. Care este părerea psihologului? Află din video-ul de mai sus.