Autor: Cristina Coman, psihoterapeut și psiholog clinician
Atunci când poți percepe, simți și înțelege stările pe care le traversează o persoană, fără ca tu să treci prin aceleași experiențe, putem spune că ești o persoană empatică. Este o calitate valoroasă de care nu se bucură oricine și care poate fi copleșitoare, atunci când tinzi să îți asumi problemele și stările celor din jur.
Empatia presupune capacitatea unei persoane de a se transpune în locul altcuiva, în special în momentele de suferință sau incertitudine, fără a uita niciodată că este altcineva. Este o stare de spirit care evoluează odată cu creșterea în vârstă și se manifestă precum un ajutor natural, pe care se construiește în timp.
Persoanele care nu sunt empatice sunt catalogate drept indiferente, deoarece nu simt nicio emoție în preajma celor care trăiesc un moment dificil, chiar dacă fac parte din familie sau le sunt apropiate.
Empatia poate fi calea spre construirea unor relații solide cu ceilalți, prin capacitatea de înțelegere a stărilor pe care le experimentează. Este un ajutor dezinteresat și o promisiune către ceilalți că vine în mod natural. Poate fi determinată genetic, iar studiile confirmă faptul că femeile sunt mult mai empatice decât bărbații.