"Câți copii avem cu totul?" | Preșcolarul (VIDEO)

Autor: Tana Roșca

 

Tana Roșca și Eduard Adam au pregătit un nou episod din seria „Câți copii avem cu totul?”. Este vorba despre cum gestionăm timpul și solicitările Preșcolarului. De ce o atenție specială pentru preșcolari? Pentru că este o vârstă în care individualitatea copilului începe să se schițeze, cel mic explorează să se exprime creativ, având o mare versatilitate, dar și plăcere de a învăța lucruri noi, astfel că părintele trebuie să fie pregătit.

Pregătirea teoretică pentru psihologia preșcolarului nu este de ajuns pentru a aplica metode eficiente pentru a-l înțelege pe cel mic. În primă fază, părinții pot începe prin a-și observa copilul de vârstă preșcolară, astfel încât, să-și adapteze metoda de parentaj (parenting) potrivită. Cele mai de folos elemente în înțelegerea acestui proces de dezvoltare a copilului, cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani (vârstă preșcolară), sunt observarea și practica dinamică.

 

Copii cu vârsta între 3-6 ani. Potențialul maxim de creativitate

 

Conform și unui studiu NASA, copiii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani sunt foarte creativi și performanți. Rezultatele demonstrează că din 1600 de copii, 98% dintre ei au atins scorul de geniu creativ. Când acest test de creativitate a fost aplicat adulților, a fost descoperit că doar 2% dintre aceștia au reușit să atingă acel nivel de creativitate.

Din acest motiv, Tana Roșca atrage atenția asupra faptului că părinții ar trebui să nu-i mai privească pe cei mici ca fiind fragili și neajutorați, ci din contră, să le stimuleze spiritul independent și creativitatea specifice preșcolarității.

 

Cum se cultivă creativitatea la preșcolar (copil între 3-6 ani)

 

Până la vârsta de 6 ani, emisfera dreaptă a creierului este cea dominantă, fapt ce duce la dezvoltarea cu precădere a emoționalului și a creativității. Iată ce ar fi important ca părintele să facă pentru stimularea acestor caracteristici:

 

  • Implicarea directă și activă a părintelui în activitățile distractive ale copilului: cântat, desenat, dansat, etc
  • Observarea copilului de vârstă preșcolară în timpul activităților și provocarea sa continuă
  • Stimularea copilului pentru o coordonare activă între privire, culoare și mișcare. Aceste elemente sunt esențiale pentru dezvoltarea copilului mai ales cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani, adică a copilului de vârstă preșcolară
  • Eliminarea ecranelor din rutina preșcolarului

 

Dezvoltarea curiozității la copilul de vârstă preșcolară

 

Datorită dorinței de a descoperi lucruri noi, copiii în etapa preșcolarului pot deveni foarte curioși, chiar și în ceea ce privește sexualitatea, sub forma dorinței de a cunoaște diferența dintre fete și băieți sau cum se fac copiii. Este important ca părintele să fie pregătit să-i explice într-o manieră simplificată aceste lucruri pentru ca cel mic să nu caute răspunsuri în alte locuri. În plus, dacă adultul nu se simte pregătit pentru a avea discuția aceasta cu copilul său, cel mai bine ar fi să-l ducă la un specialist în acest domeniu, pentru a-i explica potrivit vârstei lui aceste curiozități.

 

Dezvoltarea creativității la vârstă preșcolară este foarte importantă pentru o viață de adult echilibrată, astfel că este important să acordăm atenția cuvenită acestui aspect. Învățați cum, din cel mai nou podcast al Tanei Roșca!